Ideablog

Az adatból tudjuk: az IDEA Intézet szakértőinek blogja a politikai és társadalmi trendekről

Politika és bulvár

Azahriah mutatja az utat?

Azahriah alig néhány év alatt vált hazánk legnépszerűbb zenei előadójává, 2023-24 során szinte minden toplistán maga mögé utasította akár a legismertebb nemzetközi és magyar előadókat is. Hirtelen jött népszerűségének is köszönhetően egyre növekvő érdeklődés övezte személyét, azonban az idei év újdonságot is jelent abból a szempontból, hogy már nem csak előadóművészként, hanem közszereplőként, politikai véleményformálóként is határozottabban jelenik meg a nagy nyilvánosság előtt. Bár zenei munkásságára a politikai utalások és rendszerkritikus megnyilvánulások eddig is jellemzőek voltak, a gyermekvédelmi tüntetésen való szerepvállalásának, és további, politikusokról is megfogalmazott nyilatkozatainak köszönhetően sokkal inkább belépett a közéleti színtérbe. 

Az IDEA Intézet az Azahriah-val kapcsolatos online beszélgetések alapján arra kereste a választ, hogy milyen hatással lehet egy széles körben ismert előadóművész megítélésére, ha egyben közszereplővé is válik. Azahriah esete különösen érdekes, mivel a közelmúltban, hirtelen lett rendkívül népszerű, fiatalos imidzsének köszönhetően akár még apolitikus rétegekhez is szól, és kiemelt politikai szereplők foglalkoznak vele rendszeresen, maga Orbán Viktor is többször értékelte munkásságát korábban és a napokban is. A vizsgált időszakban (2022.07.02-2024.07.02) jelentős mennyiségű, összesen 580.982 bejegyzés keletkezett a zenészhez kapcsolódóan a magyar online térben (social media posztok és kommentek, cikkek, videók, fórumbejegyzések), az adatok vizsgálatakor összehasonlítás céljából 2023 és 2024 első negyedéve külön összehasonlításra került.

Azahriah berobban a politikai közbeszédbe

Az Azahriah-ról szóló online beszélgetéseket vizsgálva az elmúlt két év adatai alapján jól látszik, hogy 2023 októbere hozta el az igazi áttörést a személye iránti érdeklődésben, ekkor a tripla teltházas Puskás Aréna koncertek híre pörgette fel a beszélgetéseket, melyre zenésztársai is reagáltak, tovább növelve a rá irányuló figyelmet. Bár a 2024 februárjában zajló gyermekvédelmi tiltakozáson való fellépése nem keltett ekkora visszhangot, de ekkor is sok új érdeklődő figyelt fel rá, és innentől kezdve a zenei, a bulvár és politikai témájú narratívák együtt mozgatják a róla való beszélgetéseket, a közéleti vonalat erősítik a további, politikai témájú nyilatkozatai is.

   Atl Aza Cikk 1.abra 

Azahriah erőteljesebb nyilvános politikai véleményformálása jelentős hatással volt megítélésére is, ezután a munkásságát és személyét értékelő online beszélgetések tartalmilag is sokat változtak. Míg 2023 végéig szinte csak zenei tevékenységéről és a hozzá kapcsolódó egyéb, főleg bulvár jellegű információkról szóltak a személyéhez kapcsolódó online beszélgetések, 2024 elejétől a beszélgetések többségében megjelent valamilyen politikai tartalom, vélemény.

Atl Aza Cikk 2.abra

Azahriah imidzsének változását jól mutatja az is, hogy milyen más ismert vagy népszerű személyekkel említették együtt a különböző időszakokban az online térben. Míg korábban főleg más zenei előadók és celebek jelentek meg a vele kapcsolatos beszélgetésekben, 2024 elején főleg közéleti karakterekkel, politikusokkal említik együtt gyakrabban. 

Atl Aza Cikk 3.abra

A zenészről alkotott vélemények átpolitizálódnak

Azahriah imidzse a beszélgetések alapján már korábban is megosztónak bizonyult, általában határozottan kedvelték vagy nem kedvelték a róla véleményt alkotók. A leggyakoribb vélemények szerint kritikusai nem tartották elég kiemelkedőnek vagy tartalmasnak zenei teljesítményét, és éretlennek, túlságosan celebkedő megjelenésűnek érezték megjelenését, míg a rajongói szerint egy sokoldalú, tehetséges zenei előadó, aki a zenei világban sok mindenhez ért, és egy olyan hiteles self-made karakter, aki elismerést érdemel. 

Bár a pozitív-negatív vélemények aránya lényegében nem változott a róla szóló beszélgetésekben, az Azahriah-imidzs valódi fordulópontjának bizonyult a 2024 eleji gyermekvédelmi tüntetés: innentől a zenéjéhez és a celeb státuszához köthető vélemények egyértelműen visszaszorultak, és egyre inkább politikai szereplőként kezdett megjelenni. Továbbra is megosztó karakternek bizonyul, azonban ez másképp jelenik meg, a megítélése egyre inkább a politikai vélemények mentén válik szét.

Atl Aza Cikk 4.abra

Személyéhez sokkal több általános és közéleti címke kezdett el kapcsolódni, a vele rokonszenvezők körében megjelentek a hős, reménység, bátor, a nép fia, a fiatalok vezetője, vagy a vele nem szimpatizálók körében a meleg, drogos, libsi, zsidó stb. jelzők. Szélsőségesebb vélemények szerint akár pártot is alapíthatna a fiatalok mozgósítására, míg mások szerint egyszerűen hazaáruló. Az Azahriah erkölcsösségéről és politikai motivációiról szóló beszélgetések is előtérbe kerültek, egyesek szerint egy példamutató, bátor, értelmes, tiszteletreméltó véleményvezér, más vélemények szerint hazug, álszent, a közéleti szereplése csak további hírnévszerzést szolgál, vagy csupán a baloldal által kihasznált tehetelen áldozat. Nem csak a vélemények jellege, de a személyéről véleményt megfogalmazók köre is változott, míg korábban azok beszélgettek róla, akik zenészként vagy influencerként követték, 2024-ben a róla szóló diskurzusba olyanok is beléptek, akik már nem csak zenei munkássága kapcsán figyelnek rá, és akár szélsőségesebb politikai véleményeket fogalmaznak meg. 

Azahriah a zenei életben elért sikerei miatt sokak számára már korábban is a nép egyszerű fiából a fiatalokat, majd a teljes népességet megmozgatni tudó hírességként példaképpé vált. Azonban azzal, hogy olyan ügy mellé állt nyilvánosan, amely fontos és aktuális társadalmi kérdés, és azóta is nyíltan vállalja politikai véleményét, egyértelműen közéleti színezetet kapott a megítélése. A tiszteletet vagy a lenézést, és zenei munkásságának értékelését innentől már kevésbé a zenei ízlés, hanem inkább a politikai hovatartozása mentén ítéli neki a közvélemény. 

Míg Azahriah közéleti nyilvánosságot áttörő megjelenését a rendszerkritikus dalszövegei vagy klipjei ezelőtt kevésbé mozdították elő, az utóbbi időben tapasztalható aktivitásai jelentősen megváltoztatták a korábbi, politikai színezet nélküli imázsát. Innentől egyfajta szimbólumként is megjelenik, amit elősegített átlagos társadalmi háttere, kockázatvállalása, fiatalsága és a fiatalokat megszólítani tudó munkássága is, így a feltörekvő új generáció kiemelkedő képviselőjéből egyre inkább társadalmi hőssé vagy antihőssé is válik. Imázsa innentől kezdve már túlmutat zenei teljesítményén, és egy olyan referenciapont, ami mentén megmutatkoznak a mai magyar közélet törésvonalai, a remények, vágyak és félelmek. 

Az Azahriah-jelenség és a széles rétegek hozzá való önkéntelen viszonyulása megmutatja, mekkora szükség van a társadalmi szerepvállalásukkal véleményüket nyíltan felvállaló, nem politikus példaképekre, mint viszonyítási pontokra. E példaképek képesek formálni a közgondolkodást, és olyan mindenki számára ismert referencia pontot jelenthetnek, ami mentén lehetővé válik a széleskörű társadalmi párbeszéd. Emellett sokan vágynak a reményt hozó, fiatalos, az új generációkat a politikai apátiából kimozdító vezéregyéniségekre is, Azahriah karaktere pedig alkalmas lehet erre a szerepre.

 

Báldy Barbara Sütő Anna

 

Források: IDEA Intézet, online bejegyzések elemzése (N=580.982) 2022.07.02-2024.07.02

 

 

Megosztás